Low-budget oplossing voor kleine scholen.

Ook op kleine scholen doet groep 8 aan het eind van hun schooljaar vaak een musical,
Er wordt flink voor gerepeteerd zodat het stuk goed gespeeld kan worden en voor veel van de acteurs is het vaak de eerste keer dat ze in zo'n grote theateropstelling optreden. Spannend !

Waar het vaak aan mankeert bij een schoolmusical is de verstaanbaarheid. Er komt over het algemeen flink wat publiek op af, dus vaak staan de kinderen in een ruimte te spelen die een stuk groter is dan dat ze gewend zijn, zodat alle ouders, ooms, tantes en opa's/oma's kunnen komen kijken. 

Bovendien is de akoestiek vaak niet geweldig, want om kostentechnische redenen spelen de kinderen meestal niet in een echt theater met een complete vaste professionele geluidsinstallatie,  maar in de aula van de school, in een kerkzaal, het dorpshuis of een ander gemeenschapsgebouw dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd in een theater.

Onversterkt spelen onder dergelijke lastige omstandigheden vergt veel, zelfs van een geschoolde acteur/zanger. Deze moet de spreeksnelheid en het stemvolume aanpassen aan de akoestiek, voldoende "projectie" in de stem brengen om ook op de achterste rij verstaanbaar te zijn, en permanent in de richting van het publiek spreken en zingen.

Die techniek vergt jaren training en dat kan je van de kinderen van groep 8 nog echt niet verwachten.

Hoe krijg je dan toch de verstaanbaarheid in orde zodat iedereen in de zaal ten volle kan genieten van de acteerprestaties van de kinderen waar ze zo lang op hebben gerepeteerd ? En hoe krijg je dat voorelkaar zonder een klein vermogen aan apparatuur te installeren in het tijdelijke theater ?

Allereerst door gebruik te maken van draadloze microfoons. Deze bewegen mee met de acteur zodat deze altijd een goed geluidsbeeld van de acteur kunnen opvangen, onafhankelijk van beweging, spreekrichting, of plaats op het podium. Het grootste bezwaar van vaste microfoons is daarmee ondervangen.

Daarnaast is subtiel bij-versterken de beste oplossing.Geen muur van geluid, maar een nauwkeurige ondersteuning van het natuurlijke geluid dat al van het podium komt. 

Voordeel van deze aanpak is dat er geen zware geluidsinstallatie nodig is, want het gaat vooral om het ondersteunen van de frequentiegebieden van de menselijke stem die voor de verstaanbaarheid zorgen. Hiermee zorg je dat het geheel van muziek en stemmen weer een gebalanceerd geluidsbeeld vormen waarnaar het prettig en ontspannen luisteren is. Of in ieder geval: zo prettig mogelijk, want sommige akoestische factoren heb je niet in de hand. Naast stem heb je ook te maken met muziek die weer andere eisen stelt aan de versterkte weergave.

Om één en ander goed te kunnen ondersteunen is dit najaar geïnvesteerd in specifieke apparatuur die daarvoor geschikt is.

Wanneer er geen zaalinstallatie aanwezig is kan draadlozemicrofoonshuren.nl daar ook voor zorgen om volgens het hiervoor beschreven principe van bij-versterken de verstaanbaarheid te optimaliseren.

Om in verschillende situaties maximale flexibiliteit te bereiken heeft draadlozemicrofoonshuren.nl -naast de draadloze microfoons- de beschikking over een eenvoudige zaalinstallatie om in niet te grote zalen het geluidsbeeld te optimaliseren:

Voor de technici:

- mengtafel, 16 kanaals
- mengtafel, 32 kanaals
- grafische equalizer
- effecten (galm, echo ed.)
- versterker LEM-Procon 1500 (2 x 350 W / 2 x 750 W)
- 4 x EV S-200 luidsprekers + statieven
- kabels

De EV S-200 luidsprekers zijn bijzonder geschikt voor de weergave van de menselijke stem en kunnen een groot vermogensbereik aan zonder vervorming van het geluid. Alle vier de speakers kunnen worden ingezet voor het zaalgeluid, maar ook de combinatie van 2 x monitorspeaker + 2 voor de zaal is mogelijk.

Daarnaast heeft www.draadlozemicrofoonshuren.nl een samenwerkingsverband met een aantal andere enthousiaste geluids- en lichttechnici, verspreid over het land, zodat eigenlijk altijd een passende oplossing kan worden gevonden.

Duur ?

Nee hoor !  Elke schoolmusical verdient het beste geluid, en met draadlozemicrofoonshuren.nl mag je rekenen op een low budget oplossing, met 16 draadloze microfoons en een passende zaalinstallatie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten